Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

  Z dniem 1 września 2012 roku w Przedszkolu nr 37 wprowadzono innowację organizacyjną o nazwie:

 

„Zdrowe żywienie dzieci z uwzględnieniem diet bezmlecznej i bezglutenowej w alergii pokarmowej”.

 

Co jest dla nas najważniejsze w odżywianiu dzieci? Najważniejsze jest przygotowanie świeżych posiłków, zgodnie z nową piramidą żywienia z produktów świeżych i niezanieczyszczonych: ekologicznych i sezonowych. Najważniejsze jest dla nas, żeby pożywienie było dla dzieci zdrowym budulcem i paliwem, a nie sztucznym pobudzaczem. W tym celu – przedszkole nasze przystąpiło do akcji „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”, obecnie staramy się żywić naszych podopiecznych zgodnie z „Piramidą Żywienia Przedszkolaka”.

Mając świadomość, że naturalne odżywianie jest podstawą tego, aby nasi wychowankowie prawidłowo się rozwijali a w przyszłości stali się zdrowymi dorosłymi ludźmi – preferujemy naturalne odżywianie. Mając nadzieję, że tych działaniach będą nas wspierać rodzice, którym zależy na zdrowym rozwoju ich dzieci.

Dieta dziecka powinna być oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Wiemy, że ograniczenia ekonomiczne w przedszkolach są i będą. Mimo to warto zainwestować w zdrowie dzieci. Z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy bez dużych wydatków.

Zwracamy większą uwagę na tzw. naturę pokarmów (rozgrzewające, wychładzające), dzięki której można przygotowywać posiłki odpowiednio do danej pory roku. W porze jesienno-zimowej potrawy powinny być o właściwościach rozgrzewających organizm, a nie wychładzających, dzięki czemu naturalnie możemy podnieść odporność dziecka. Posiłki o takich właściwościach to gotowane, pieczone, na bazie kasz, mięsa z dodatkiem przypraw takich jak tymianek, bazylia, oregano, cynamon oraz imbir.

Do przygotowania potraw nie używane były dotychczas pojedyncze zioła, w tym rozgrzewające, ale gotowe, złożone przyprawy ze wzmacniaczami typu vegeta i kucharek. Przyprawy, które oparte są głównie na soli i substancjach wzmacniających smak, a ilość suszonych warzyw i ziół jest w nich znikoma. Dziś – świadome tego, że osoby, które spożywają produkty z glutaminianem sodu, są trzy razy bardziej narażone na otyłość, a nadmiar tej substancji wywołuje zaburzenia wzroku. Chemiczne dodatki do żywności spożywane często mogą mieć zły wpływ na zdrowie dziecka, np. alergizujące i są w naszej kuchni - krytycznie odrzucane.

 

Co jedzą w przedszkolu nasze dzieci?

 

Węglowodany

Jeszcze niedawno produkty węglowodanowe opierały się w naszej kuchni przedszkolnej , zdecydowanie o ziemniaki i produkty mączne, w tym z mąki mocno oczyszczonej – białej. Brakowało większej ilości kasz: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej czy ryżu brązowego, które są doskonałym źródłem energii, a jednocześnie bogate są w białko, makro- i mikroelementy oraz witaminy.

 

Białko

Źródło białka w diecie dziecka to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale również ryby i warzywa strączkowe, które pojawiają się na talerzu naszego przedszkolaka. W żywieniu przedszkolnym produkty mleczne występują codziennie. Jednak obecnie doświadczamy sytuacji, kiedy kilkoro naszych podopiecznych ma przeciwwskazania w odniesieniu do produktów mlecznych. Zrodziło się pytanie - czy mają one być podstawą żywienia dla każdego dziecka? Biorąc pod uwagę, że u dzieci jest coraz więcej alergii, a jednym z głównych alergenów jest mleko - zrodził się pomysł wprowadzenia jeszcze jednej diety - diety bezmlecznej.

 

Cukier

Produkty mleczne w postaci słodkich serków, deserów, jogurtów mają ok. 2-3 łyżeczek cukru w 100 gramach, wsady owocowe nierzadko oparte są na sztucznych aromatach oraz zawierają substancje zagęszczające w postaci modyfikowanej skrobi. Desery mleczne czy desery w postaci białej bułki z kremem czekoladowym, słodkie kakao, wafelki, batony to produkty, które dostarczają organizmowi w krótkim czasie dużą dawkę energii w postaci glukozy, przez co dziecko może być nadmiernie pobudzone i nie może skoncentrować się na zajęciach, po chwili wysokiego stężenia glukozy we krwi nagle dochodzi do gwałtownego spadku. Spożywając produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe, makarony razowe, płatki zbożowe czyste, kasze, warzywa czy niektóre owoce, cukier uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie nawet do trzech godzin. Nadmiar cukru w diecie wpływa na rozwój próchnicy, pogorszenie obecnego zdrowia dziecka prowadząc do otyłości i cukrzycy.

Na deser proponujemy dzieciom, pieczone jabłka lub gruszki z rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, które będą dostarczać naturalnej słodyczy i wzmacniać odporność dziecka.

 

Warzywa i owoce

W swoich jadłospisach przedszkolnych uwzględniamy różne warzywa i owoce, jednak często używane są to mrożonki lub produkty pochodzące z importu, które niestety są traktowane dużą ilością substancji chemicznych, m.in przeciwgrzybiczych. Przygotowując surówki dla przedszkolaków, zwracamy większą uwagę na przygotowywanie ich z sezonowych warzyw i owoców. Bardzo dobrym rozwiązaniem, jest dla nas używanie większej ilości kiszonych warzyw, np. ogórków, kapusty.

 

Napoje

Napoje w naszym  przedszkolu przygotowywane są nie z skoncentrowanych i bardzo słodkich soków. Są to gotowane kompoty, herbatki ziołowe, owocowe takie jak: cynamonowa, z dzikiej róży, aronii, melisa, rumianek. W każdej z naszych sal dydaktycznych, stoi dystrybutor z wodą mineralną.

Rozważając kwestię naturalnego żywienie dzieci, warto podkreślić, że dzieci w grupie łatwiej przełamują bariery w spożywaniu nowych produktów. Obserwując rówieśników, potrafią sięgnąć nawet po produkty nielubiane.  Wyrażamy przekonanie, że razem z przedszkolem odpowiedzialność za utrzymanie zdrowia naszych podopiecznych, biorą również w domu – ich rodzice. Ważne, aby od najmłodszych lat wytworzyć dobre nawyki żywieniowe, które będą owocować zdrowym rozwojem dziecka i dojrzałego człowieka.

Jeśli Państwa dziecko wymaga specjalnego żywienia ze względu na stwierdzoną przez lekarza alergię na określone produkty bądź przetwory, wystarczy przynieść zaświadczenie lekarskie potwierdzające istnienie nietolerancji pokarmowej z wypisanymi produktami lub grupami produktów, które muszą zostać wyłączone z żywienia dziecka.

 

W codziennym jadłospisie wszystkie nietolerancje są uwzględniane - zastępujemy nietolerowane produkty lub grupy produktów, takimi które są dla dzieci dozwolone.